Часовий пояс UTC + 2 годин





Створити нову тему Відповісти  [ 8 повідомлень ] 
  Версія для друку

Публікаціїї про звірівництво
Автор Повідомлення
ПовідомленняДодано: 09 листопада 2012, 00:59 
Аватар користувача

З нами з:17 жовтня 2012, 21:04
Повідомлень:640
Звідки: Київ
Стаття: Як у Данії норок розводять

Господарям, які серйозно замислюються над диверсифікацією свого бізнесу, радимо звернути увагу на норківництво.

Норківництво є основною складовою галузі звірівництва у багатьох країнах світу. Перші норкові ферми було організовані в США у 20-х роках минулого століття, і до середини 30-х років шкурки норок не мали великого попиту. Підвищення попиту на норкове хутро дало початок швидкому збільшенню поголів’я норок, і тепер продукція норківництва на міжнародному ринку становить понад 80% кількості проданого хутра на аукціонах у різних країнах світу.
Головне завдання господарств із розведення норок полягає у поліпшенні кольору, хутрових якостей, збільшенні розміру звірів, їх плодючості, підвищенні життєздатності нащадків та інших відтворних показників. Основними умовами успіху є, перш за все, правильна годівля, догляд і утримання, спрямоване вирощування молодняку, відбір і підбір, а також планове проведення ветеринарних лікувально-профілактичних заходів на фермах.
Найважливішим етапом при вирощуванні норок є реалізація хутра на аукціонах, які проводяться в Копенгагені, Санкт-Петербурзі, Лейпцигу, Фінляндії, Північній Америці. Ціна шкурок норки залежить від її розмірів і охоплює діапазон у 21,5—40,0 дол.

Практичний досвід

Звіроферма LTD Lauritzminde розташована в центральній частині Королівства Данія за 20 км від міста Колдінг і за 140 км від столиці — Копенгагена. Господарство є середнім за кількістю поголів’я норок. На фермі утримують 4 тис. племінних маток американської норки різних кольорових типів — стандартні, коричневі, чорні з коричневим відтінком, білі, сріблясто-голубі.

Утримання

Успіх у норківництві залежить не тільки від правильного ведення племінної справи, а й великою мірою від умов вирощування та утримання тварин. На звірофермі використовують шедову систему утримання норок (фото 1). Вона забезпечує добру відтворну здатність звірів основного стада і сприяє вирощуванню відносно великого молодняку із шкуркою високої якості.
Норкова ферма огороджена бетонним парканом заввишки 1,5 м, у ґрунт паркан заглиблюється на 50 см. На фермі розміщено 24 шеди, з яких 12 завдовжки 50 м, інші 12 — 102 м. Також на території передбачено будиночок для обслуговуючого персоналу і два резервуари для кормосуміші, які працюють за принципом «зайнято — вільно».
Шеди — це довгі навіси з двома рядами кліток та проходом між ними. У кожній клітці є гніздо, що являє собою металевий сітчастий кошик (будиночок). Сітку виготовлено з нержавіючої сталі, яка не псує хутро. Зверху шеди мають дах з шиферу, який захищає норок від сонячних променів, дощу та снігу. Клітка має довжину 1 м, висоту — 65 см і ширину — 55 см. Її піднято над землею на 0,7—0,8 м. Для виходу із будиночка (металевого кошика) змонтовано лаз діаметром 9—10 см. За потреби лаз закривають металевою засувкою. Клітки у шедах розміщено одноярусними рядами так, щоб будиночки виходили до центрального проходу, а сітчастий вигул — на зовнішній бік. Клітки блокують по 6—7 штук. Зверху будиночка вмонтовані дверцята, що являють собою сітчасту рамку. Внутрішні розміри будиночка становлять: ширина — 30 см, висота — 35 см, глибина — 30 см. Як підстилку для будиночків на звірофермі використовують солому власного виробництва.

Роздавання кормів механізоване. Кормосуміш роздають за допомогою міні-трактора, який має дозувальний пристрій і бункер з кормом. Доза корму залежить від кількості поголів’я у клітці. Корм викладається зверху на клітку
Для напування норок використовують автоматичну систему подачі води з використанням ніпельних автонапувалок. Норки, натискаючи носом на рухомий стік в центрі головки, відсувають гумовий клапан, і вода починає надходити слабкою цівкою.
Для видалення гною під клітками змонтовано гнойовий канал з автоматичним транспортером із шкребком у вигляді лопати, який, мірою наповнення каналу гноєм, просуває його до середини шеда в заглиблення (ями) з невеликим отвором. Із цих ям гідрозмивом гній просувається у гноєсховище, яке знаходиться за територією ферми на відстані 15 м.

Вирощування молодняку

Процес вирощування розпочинається власне з розвитку плоду в утробі матері, з організму якої плід одержує всі необхідні поживні речовини. У зв’язку з цим потрібно правильно організовувати годівлю вагітних самок.
Постембріональний розвиток молодняку норки можна розділити на кілька періодів. Молочний період триває приблизно 30 днів і характеризується високою інтенсивністю росту. Перехідний період триває близько 10 днів і характеризується перебудовою організму у зв’язку з переходом від молочної їжі до іншої. Константа росту на початку цього періоду різко зменшується, а потім знову збільшується.
Період юності триває з кінця липня до листопада. Цей етап можна розділити на дві фази. Перша триває приблизно до середини серпня; в цей час молодняк потребує дедалі більших обсягів і дає найвищий абсолютний приріст. У другій фазі (вересень — жовтень) темпи росту значно знижуються у зв’язку зі зміною літнього волосу на зимовий. Залежно від розвитку щенят і молодняку норок потрібно організовувати раціональну їх годівлю.
Середня маса щенят при народженні становить приблизно 9 г (фото 2). Для збереження ослаблених щенят і тих, що випали з гнізда, їх на 15 хв. переносять в інкубатор для підтримання життєвих функцій, де автоматично підтримується температура 37 ºС (фото 4). Після взяття таких щенят з інкубатора їх підносять до гнізда, щоб матка обнюхала і прийняла в гніздо. Якщо ж матка не приймає своє щеня, то для нього підбирають подібну матку по породі і кількості приплоду і підсаджують до неї. Цей технологічний прийом сприяє високій збереженості приплоду на норковій фермі.

До місячного віку щенят годує самка.Молоко норки високопоживне і висококалорійне. У 100 г міститься 121 ккал, протеїну — 7,0 г, жиру — 8,0 г, а в 100 г сухої речовини молока — 560 ккал. Тому щенята на кінець молочного періоду (1—1,5 місяців) досягають живої маси 200 г.
У нормального щеняти одразу після народження шкіра рожева, бархатиста і пружна на дотик. Очі розплющуються на 28—30-й день після народження, зуби прорізаються на 25—26-й день. Корм вони починають поїдати на 14—15-й день.

У молочний період щенята утримуються біля матері. Кількість щенят у гнізді рахують на 15—20-й день. Показники записують у племінні картки, що прикріплені до клітки. Після підрахунку фермер замовляє нові картки на кожне щеня: вони стають їхніми «паспортами», де вказано номер і породу батька, матері, особистий номер тварини, номер шеда і клітки, також обов’язково вказується порода норки.
Маток відсаджують на 25—30-й день, забираючи їх у спеціальні відведені шеди для маточного поголів’я. З 1,5-місячного віку щенят розпочинають ділити за статтю, тобто розбивають на пари: самця й самочку (одну пару) поселяють в одну окрему клітку. У двоярусних клітках можуть утримуватися по дві пари. Тим щенятам, яким не дісталося пари, підшукують пару з іншої сім’ї. До клітки прикріплюють племінну картку на новостворену сім’ю — на самця і самочку.

Годівля норок

У звірівництві важлива роль відводиться організації годівлі. Нормують годівлю норок залежно від віку, живої маси, сезону року і фізіологічного стану. В основу норм годівлі покладено чотири основні показники: обмінна енергія, перетравний протеїн, перетравний жир і перетравні вуглеводи.
Раціони балансують передусім за вмістом енергії і перетравного протеїну, а також контролюють у раціоні кількість жиру, вуглеводів і біологічно активних речовин.
Для норок LTD Lauritzminde кормосуміш готують у кормоцехах (кормокухнях) інших спеціалізованих підприємств. Кормокухня складається із самого кормоцеху з обладнанням для приготування корму, холодильника, зерносховища, установок для швидкого заморожування і лабораторії. Процес приготування кормосуміші повністю механізований. Комп’ютер контролює раціон і стежить за дозуванням всіх компонентів в режимі реального часу за допомогою електронних ваг, встановлених на дозаторах, кормозмішувачах і бункерах. Спеціальні датчики видають у вигляді графіка на комп’ютер інформацію про кількість білка, жиру і відсоток вологості готової кормової суміші. Давання свинячих субпродуктів у сирому вигляді, введення зерна в раціон у вигляді подрібненої муки, яка пройшла термічну обробку, дозволяє тримати температуру кормосуміші у діапазоні 0—2 ºС і готувати її відразу на декілька днів. Завезення кормів на звіроферму проводять раз на добу.
Суттєві корективи щодо рівня енергетичного і протеїнового живлення норок вносять сезон року і фізіологічний стан (особливо самок). Так, у періоди підготовки до гону, під час гону, щеніння і лактації кількість перетравного протеїну слід збільшувати, а даванки жиру зменшувати — для запобігання ожирінню, що негативно впливає на плодючість і молочність у період лактації.

Кормосуміш завозять у господарство спеціальним автотранспортом і вивантажують у резервуари. Роздають корм механізовано за допомогою електрокормороздавача (фото 7). Температура корму влітку відповідає температурі повітря. Взимку температура корму повинна становити вище 12 ºС. Годують норок раз на день з 12-ї до 14-ї години. З дев’ятої години ранку проводять огляд в шедах кількості залишків корму. Залишки корму видаляють із кліток і вивозять у спеціально відведене місце.

Зняття і первинна обробка шкурок

Такі операції, як зняття і первинна обробка шкурок, істотно впливають на їхню товарну якість. На норковій фермі кожний фахівець має свої відпрацьовані технологічні функції і чітко виконує операції: знімає, знежирює, сушить. Ось основні етапи цього технологічного процесу:
1. шкурку з тушки знімають механізовано за допомогою робота (хутром всередину);
2. на спеціальному станку (за допомогою лез) знімають жир;
3. шкурку вивертають назовні і «відкатують» у спеціальних барабанах (центрифугах) з крохмалем і тирсою, що надає шкурці блиску й додатково очищує від жиру (фото 10);
4. видалення решток тирси проводять на спеціальному струшувачі (фото);
5. натягують шкурки за допомогою робота на правки;
6. правку вставляють у спеціальний возик на 200 правок;
7. сушіння у сушильній камері (за температури 18 ºС). Тривалість сушіння шкурок з самочок — 40—44, з самців — 60—64 години;
8. сортування шкурок на добре освітлених столах, звертають увагу на їхні якість і розмір.

Зберігають шкурки в окремій кімнаті, де підтримується певна вологість і температура до відправлення на аукціон спеціальним транспортом. Найбільший у світі Датський хутровий центр (аукціон) 2004 року одержав нову назву — Kopenhagen Fur. Система сортування складається з таких показників: тип (основний колір норки), стать, розмір, колір, відтінок основного кольору, відтінок пуху, довжина ості, якість опушення.

Що маємо в Україні?

Данія вважається світовим лідером виробництва шкурок норки, рентабельність якого становить там 90—95%. Проте в Україні рентабельність норківництва лише 20%. Така різниця пояснюється застосуванням в Україні ручної праці та дорогих кормів.
За радянських часів на території нашої держави налічувалося 16 великих комплексів з виробництва норкового хутра, сьогодні ж лише 4; є ще кілька дрібнотоварних приватних виробників. Лідером галузі є Переяслав-Хмельницький звіроплемгосп, заснований ще в 50-х роках минулого століття. Спочатку він спеціалізувався на розведенні сріблясто-чорних лисиць, песців, кролів, а наприкінці 70-х поступово перейшли на розведення норок. Згодом набув статусу племінного. Шкурки норок цього комплексу неодноразово ставали переможцями народногосподарських виставок у радянські часи, учасниками хутрових аукціонів у Санкт-Петербурзі та Лейпцигу; господарству присвоєно статус «Виробник кращих вітчизняних товарів України». Продуктивне стадо норок становить тут близько 18 000. Вирощують норку трьох кольорів — стандартну темно-коричневу, коричневу (власно виведена порода переяславська) та сріблясто-голубу.


Валентина Надточій, канд. с.-г. наук
Володимир Надточій, канд. вет. наук
Білоцерківський національний аграрний університет

журнал "The Ukrainian Farmer" лютий, 2011 року


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення  
 

Re: Публікаціїї про розведення норок
ПовідомленняДодано: 09 листопада 2012, 01:03 
Аватар користувача

З нами з:17 жовтня 2012, 21:04
Повідомлень:640
Звідки: Київ
Содержание норок (руководство)
биологические особенности, рационы, кормление, уход, профилактика болезней


Мягкое золото ОАО «Зверохозяйство Мелковское»

Разведение норок – дело нелегкое, но в то же время очень
увлекательное и прибыльное. Это доказывает пример акционерного
общества «Зверохозяйство Мелковское»


Для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів вам необхідно авторизуватись.


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення  
 

Re: Публікаціїї про звірівництво
ПовідомленняДодано: 12 лютого 2013, 14:04 
Аватар користувача

З нами з:17 жовтня 2012, 21:04
Повідомлень:640
Звідки: Київ
Із шиншили шубки шили
Однією з цікавих галузей звірівництва, що динамічно розвиваються в Україні,
стало шиншилярство. На теренах колишнього СНД команда українських фахівців
упевнено утримує тут лідируючі позиції. Найбільш поширені невеликі звiроферми
з кількістю продуктивних самок 20—50 особин. Але вже є і господарства на
кілька сотень самок. Хороша рентабельність виробництва та гарантований збут
продукції приваблюють підприємців, які, розглядаючи цей бізнес як серйозний і
довгостроковий, за допомогою сучасних комунікаційних можливостей самостійно
виходять зі своєю продукцією на міжнародні ринки.


Для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів вам необхідно авторизуватись.


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення  
 

Розведення нутрій
ПовідомленняДодано: 05 березня 2013, 14:42 
Аватар користувача

З нами з:23 січня 2013, 16:34
Повідомлень:233
Звідки: м. Київ
Розведення нутрій
Організація системи відтворення поголів’я нутрій базується на біологічних особливостях цього виду тварин: статева зрілість, строки проявлення і тривалість статевої охоти, тривалість вагітності. Характер проявлення зазначених ознак значною мірою залежить від типів приміщень, у яких утримують тварин.
У приміщеннях з регульованим температурним режимом та при інтенсивній годівлі щеніння організовують цілий рік і вирощують хутровий (товарний) молодняк із забоєм його у віці 6-11 місяців.
http://agro-business.com.ua/component/c ... 05-05.html


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення E-mail  
 

Re: Розведення нутрій
ПовідомленняДодано: 05 березня 2013, 14:44 
Аватар користувача

З нами з:23 січня 2013, 16:34
Повідомлень:233
Звідки: м. Київ
Утримання нутрій
При організації і створенні нутрієвої ферми необхідно враховувати біологічні особливості тварин.
Перш за все, нутрія -теплолюбива тваринка. При мінусових температурах навіть дорослі тварини обморожують хвости, кінцівки, мордочки, а новонароджені щенята можуть загинути навіть за температури +8°С. При утриманні взимку на відкритому повітрі жива маса нутрій значно знижується у порівнянні з літнім періодом. Однак клітки з гарно утепленими будиночками і без води для купання допомагають нутріям добре переносити помірні морози. Та при зниженні температури нижче -20°С тварини можуть загинути. Це треба враховувати особливо при будівництві ферми в центральних та північних регіонах України.
http://agro-business.com.ua/component/c ... 40-29.html


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення E-mail  
 

Re: Публікаціїї про звірівництво
ПовідомленняДодано: 10 квітня 2013, 12:28 

З нами з:10 квітня 2013, 12:22
Повідомлень:1
так, цей бізнес і справді серйозний. Я займаюся власною спарвою і с\г, і хочу сказати, що це не легко.


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення E-mail  
 

Re: Розведення нутрій
ПовідомленняДодано: 11 березня 2016, 17:10 
Аватар користувача

З нами з:23 січня 2013, 16:34
Повідомлень:233
Звідки: м. Київ
Розведення нутрій — прибутково
Узагальнення результатів наукових досліджень свідчить про перспективність розвитку нутріївництва як підгалузі хутрового звірівництва в країні, що зумовлено необхідністю: забезпечення населення хутром і виробами з нього, виробництва дієтичного м’яса, підвищення рівня зайнятості сільського населення, збільшення надходжень до бюджету за умови ефективного ведення виробництва в підгалузі, розширення присутності держави на зовнішньому ринку.
http://agro-business.com.ua/suchasne-tv ... tkovo.html


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення E-mail  
 

Re: Публікаціїї про звірівництво
ПовідомленняДодано: 04 квітня 2016, 11:05 
Аватар користувача

З нами з:23 січня 2013, 16:34
Повідомлень:233
Звідки: м. Київ
Розведення нутрій — прибутково
Узагальнення результатів наукових досліджень свідчить про перспективність розвитку нутріївництва як підгалузі хутрового звірівництва в країні, що зумовлено необхідністю: забезпечення населення хутром і виробами з нього, виробництва дієтичного м’яса, підвищення рівня зайнятості сільського населення, збільшення надходжень до бюджету за умови ефективного ведення виробництва в підгалузі, розширення присутності держави на зовнішньому ринку.
http://www.agro-business.com.ua/suchasn ... tkovo.html


Догори
 Профіль Відправити приватне повідомлення E-mail  
 

Показувати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему Відповісти  [ 8 повідомлень ] 

Часовий пояс UTC + 2 годин


Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі

Знайти:
Вперед:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Український переклад © 2005-2011 Українська підтримка phpBB